4
sep 2017

Workshops Wilderness First Aid, Minor Global Health Erasmus MC, Rotterdam, NL

Lessen in veiligheidsbewustzijn, travelsafety and -security

In opdracht van Prof. Jan Nouwen, MD, PhD, Internist-Infectious Diseases Specialist en Coordinator Global Health Education, gaf ik vandaag van 1100 tot 1700 samen met Kamil van der Velde en Renée Rasker, beiden arts, Ad Roskam, Lotus-instructeur en Isabelle Staudacher, vierde jaars studente geneeskunde, vier workshops Wilderness First Aid aan 86 derde jaars studenten geneeskunde. Deze training is onderdeel van de Minor Global Health en vond deze keer plaats in het stadspark ter hoogte van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Vorig jaar organiseerde ik deze workshops in het Kralingse Bos.

Buitenlandstage

Over ruim twee weken gaan deze studenten op buitenlandstage naar perifere ziekenhuizen in ondermeer Cuba, Brazilië, Zambia, Zuid-Afrika, Indonesië, China en Oman.

Veiligheidsbewustzijn

Ons doel was om het veiligheidsbewustzijn en de algehele alertheid te vergroten en tevens praktische vaardigheden en handelingsperspectieven aan te reiken.

Travelsafety and -security

Onderweg is het verkeer altijd risicovol, dien je oplettend te zijn om gevaarssignalen te herkennen en potentiële belagers te kunnen ontwijken. Er kan van alles misgaan, daarom is het belangrijk je reis goed voor te bereiden. Waar ga je heen, wat is het doel van je reis, hoe is de socio-economische en politieke situatie in dat gebied, welke mensen ga je ontmoeten, wat neem je mee aan materialen, wat is je back-up plan in het geval van een calamiteit?
Pro-activiteit is een belangrijke voorwaarde om je eigen veiligheid en dat van je mede reizigers te waarborgen.

Buitenonderwijs

Mijn domein is het buitenleven: ondernemen, leren en (samen-)werken in de natuur. Wanneer je mensen wilt ondersteunen om hun zelfredzaamheid te vergroten, kun je dat mijnsinziens het beste doen door hen bloot te stellen aan de elementen. Dit geldt ook voor onderwijs in eerste (zelf-) hulp.
Het daagt uit, ontspant het zenuwstelsel, geeft ruimte en veel zuurstof om op te nemen en te verwerken.
Vandaag was het heerlijk weer, de zon scheen geregeld en het was warm, dit tot groot genoegen van de aanwezige studenten. Zij hadden bovendien alle tijd om te improviseren, te leren, informatie in zich op te nemen en het te verwerken.

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Generic placeholder image

contact

+31 6 361 445 04

Address

Voorschoterlaan 168
3062 KW Rotterdam
Netherlands

E-mail

info@christomotz.com